$referrer_host = www.mae-uku.nl. Lezing Wim Manuhutu | Stichting Mae Uku

Evenementgegevens


blad2flyerblad1-flyerOnderwerp: UITNODIGING voor lezing “Geschiedenis van Molukkers in Nederland”

Geachte heer, mevrouw,

Hierbij willen wij u uitnodigen voor een lezing van historicus Wim Manuhutu over de “Geschiedenis van Molukkers in Nederland”. Stichting Mae-Uku wil 65 jaar na de aankomst van de Molukse bevolkingsgroep in Nederland (1951) aandacht besteden aan deze periode, waarin heel veel gebeurd is. Iemand die dit goed en boeiend zou kunnen uiteenzetten is de heer Wim Manuhutu die jaren geleden directeur  was van het Moluks Historisch Museum in Utrecht. De lezing maakt onderdeel uit van de tentoonstellingsweek van 8 t/m 12 juli in Oost-Souburg rondom een tentoonstelling van Museum Maluku (Stichting Moluks Historisch Museum), met dezelfde titel als de lezing – “Geschiedenis van Molukkers in Nederland”.

Datum Lezing: Maandag 11 juli

Programma:
19.15 uur Inloop
19.45 uur Aanvang
20.45 uur Gelegenheid om vragen te stellen
21.30 uur Afsluiting

Kosten entree: € 3,00 p.p.

Hieronder meer informatie over de heer Wim Manuhutu en over activiteiten in deze week.

Wij hopen u deze avond welkom te kunnen heten.

Met vriendelijke groet,

Mary de Lima / Alex Soplantila van de Werkgroep Educatie,

mede namens het bestuur van Stichting Mae-Uku

Voor informatie:
E: ld5@zeelandnet.nl / tel. 0118 – 478625
E: alexmaluku@zeelandnet.nl / tel. 0118-472197

Wim Manuhutu

Wim ManuhutuWim Manuhutu is historicus en studeerde aan de Universiteit Utrecht waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van Indonesië.

Wim werd in 1959 geboren in het Molukse woonoord Lunetten bij Vught en woonde daarna lang in de Molukse woonwijk te Leerdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van de Molukken. Hij maakte van 1987 tot begin 2009 deel uit van de directie van het Moluks Historisch Museum in Utrecht. Als museumdirecteur was hij onder andere verantwoordelijk voor het maken van tentoonstellingen, het organiseren van evenementen en congressen, het (laten) doen van onderzoek en het onderhouden van de internationale contacten van het museum. Hij publiceerde verschillende artikelen over Molukse geschiedenis en cultuur en was als redacteur medeverantwoordelijk voor de bundels Tijdelijk verblijf. De opvang van Molukkers in 1951 en Sedjarah Maluku. Molukse geschiedenis in Nederlandse bronnen.

Wim Manuhutu is al lang actief betrokken bij initiatieven om de diversiteit binnen de cultuur- en erfgoedsector te vergroten. Van 2000 tot 2004 was hij voorzitter van de werkgroep migratie in het project Cultureel Erfgoed Minderheden dat door het Mondriaanfonds werd ondersteund. Ook was hij een van adviseurs voor het Mondriaanfonds op het gebied van erfgoed en minderheden. Momenteel is hij lid van de benoeming- en adviescommissie van de Raad van Cultuur.

Door jarenlange contacten met onderzoekers in binnen- en buitenland die zich met Indonesië en Azië bezighouden, beschikt Manu2u over een uitgebreid netwerk van experts binnen en buiten de academische wereld. Van 2002 tot 2006 was Wim Manuhutu bestuurslid van de vereniging KITLV in Leiden, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Momenteel is Wim Manuhutu bezig met onderzoek naar de discussies over ‘gemeenschappelijk cultureel erfgoed’ in de culturele diplomatieke verhoudingen tussen Nederland, Indonesië en Suriname. Dit onderwerp is nauw verbonden met de verwerking van het koloniale verleden van Nederland en het post-koloniale karakter van de samenleving die zich ook in het heden manifesteert. Hij doet dit in het kader van een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

(meer informatie: www.manu2u.com)

1713540010