Evenementgegevens

  • Datum:

ONUITGESPROKEN GEDACHTEN

 

IMG_0676[1]IMG_0679[1]Stichting IK nodigt u uit voor de presentatie ‘Onuitgesproken gedachten’ van Bojan Fajfric (Belgrado,1976) én ‘The untitled show’ van Pieter Latul, Ben Manusama, Rogier Roeters en Pieter Silawanebessy.

Beide tentoonstellingen zijn te bezichtigen tot en met zondag 30 augustus op zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur  én op afspraak. Stichting IK :  Vlissingsestraat 239 a, 4388 HC Oost-Souburg, Tel.: 06 113 666 96

IMG_0685[1]

 

De vuurtoren van Westkapelle speelt een interessante rol binnen de moderne kunstgeschiedenis. Het beginpunt ligt in 1908. Piet Mondriaan onderneemt zijn eerste pogingen tot abstractie met een serie schilderijen, genaamd ‘t Hoge Licht. 63 jaar later komt de conceptuele kunstenaar Bas Jan Ader (1942-1975) in Westkapelle aan. Hij beeldt dezelfde vuurtoren af in een serie fotografische werken en in een film, deze keer als achtergrond, met een directe verwijzing naar Piet Mondriaan. Deze geschiedenis was aanleiding voor Fajfric om de toren te kiezen als uitgangspunt voor het werk dat tijdens zijn verblijf op het IK-eiland is ontstaan.

 

IMG_0686[1]IMG_0692[1]Er is ook nog een andere, donkere geschiedenis verweven met het dorp Westkapelle. In 1951 wordt er een Moluks kamp geopend waar zich enkele jaren later dramatische gebeurtenissen ontvouwen. Hoewel vrijwel onbekend bij het grote publiek, markeren deze incidenten een betekenisvolle periode in de Nederlands-Molukse geschiedenis.

17tIn een poging deze op zichzelf staande verhalen te verbinden, gebruikt Fajfric reënactment voor een reconstructie van Ader’s werk in samenwerking met Molukse mensen.

 

THE UNTITELD SHOW

Curator Ana Nikitović heeft Nederlandse kunstenaars met een Molukse achtergrond uitgenodigd. Pieter Latul, Ben Manusama, Rogier Roeters en Lucas Silawanebessy tonen werk in het Hoekpaviljoen. Het artistieke standpunt van deze kunstenaars was onderdeel van Farfric’s onderzoek. Hierdoor kon hij de complexiteit en de eigenheid van de positie van de Molukse bevolkingsgroep in de hedendaagse Nederlandse context beter begrijpen.