De heer Bergmann, Burgemeester van Middelburg, Mevrouw Demmers, Burgemeester van Vlissingen en de heer Van der Zwaag Burgemeester van Veere brachten afgelopen vrijdagmiddag 28 februari 2014 een bezoek aan Tabadila. Het bezoek stond in het teken van kennismaking met de bewoners, vrijwilligers en bestuur van het Moluks woonzorgcentrum te Middelburg en om de banden tussen Tabadila en de gemeenten aan te halen, met speciale aandacht voor de stand van zaken nu in Tabadila. Tijdens het gezellig samenzijn konden ze met de bewoners Molukse- en Nederlandse liedjes zingen en genieten van lekkere Molukse hapjes. De heer Ruud Saya, penningmeester van de Stichting heette de burgemeesters van harte welkom en haalde aan dat Tabadila nu binnen één week 4 burgemeesters op bezoek heeft gekregen. Hij doelde op het bezoek van de burgemeester van Ambon met zijn delegatie op 22 februari jl.

Mevrouw Pattikawa schetste in het kort de ontstaansgeschiedenis van Tabadila en haalde aan dat Tabadila zonder subsidies draait. Sinds 2013 heeft het bestuur een aantal activiteiten in goede samenspraak met vrijwilligers opgepakt voor de bewoners. Maar ze vroeg nu wel een bijdrage voor een excursie naar de Landelijke Molukse ouderendag te Barneveld in juni 2014 voor de bewoners en de andere 1e generatie Molukse ouderen om van die dag te kunnen genieten.

Ruud vertelde over de activiteiten in Tabadila: de Open Tafel, Bingo en Mandala-tekenen. De Open Tafel en Bingo, die aanvankelijk alleen voor bewoners werden georganiseerd, worden nu ook door Nederlandse deelnemers bezocht.

Secretaris Evie Malawauw begeleidde de burgemeesters tijdens de rondleiding door Tabadila en vertelde aan hen over de huidige stand van zaken en over de toekomstplannen. Zij namen een kijkje in een van de twaalf appartementen. Alle drie burgemeesters kwamen aan het woord en bedankten de bewoners, vrijwilligers en het bestuur voor deze ontmoeting, zij ontvingen aan dit bezoek een Moluks aandenken.

Mevrouw Demmers die vanwege haar andere verplichtingen weg moest werd zingend uitgeleide gedaan. De heer Van der Zwaag was onder de indruk, hij was ook in Westkapelle geweest bij het indrukwekkende theateroptreden van Delta ‘De Vrouwen van het kamp Westkapelle’ en bij de onthulling van het Moluks Monument op de dijk in Westkapelle. Met het lied ‘Gandong e’ werd hij uitgezwaaid. Ook burgemeester Bergmann was onder de indruk dat de Molukse ouderen op leeftijd samen genieten met steun van vrijwilligers en het bestuur.Hij gaf daarmee een groot compliment. Na met de Kataredji (een polonaisedans) meegedaan te hebben samen met vrijwilligers en bestuur werd ook het bezoek van burgemeester Bergmann afgesloten door samen het lied “Pulang é sampai bertemu lagi”: “Wel thuis tot de volgende keer” te zingen.

Er kan terug worden gekeken op een geslaagde kennismaking van drie burgemeesters met de bewoners van Tabadila, allen hebben het bijzonder gevonden. Ze hebben samen met hen kunnen praten, samen kunnen zingen en dansen.