Fotoreportage van het bezoek van dhr. H. Polman, Commissaris van de Koning, aan de Molukse gemeenschap in Middelburg, Veere, Vlissingen/Oost-Souburg.

Hier is Alex Soplantila bij de bijeenkomst in Mae Uku ย te Souburg geweest (zie 1 vd foto’s), waar er een presentatie is geweest van verschillende Molukse organisaties.

Leuk dat de CvdK overhandigd kreeg de 2 boeken waar Alex ook aan meegewerkt heb: “Dulu di wijk” (verhalenboek) en “Orang Ambon di wijk” (fotoboek Ruben Oreel).

De Commissaris ging langs de stands van de organisaties (Vlissingen-Ambon, Dekat di Hati, Mobilae Maluku-Foundation, SC Toma, SVJA, Rit voor de Molukken, Mae-Uku, Molukse Wijkraad).

Een toespraak van Mes Lopulissa, voorzitter van Mae-Uku, een optreden van de Fluitgroep, een afscheidstoespraak van de Commissaris om iedereen te bedanken. Hij benadrukte de zelfstandigheid en saamhorigheid van

de Molukse bevolking, waarbij hij de mantelzorg en het vrijwilligerswerk noemde als voorbeeld voor de Nederlandse samenleving die op dit moment worstelt met het participatiebeleid.

De Commissaris maakte verder kennis met enkele overgebleven ouderen van de eerste generatie (o.a. oom Eli Gaspersz en oom Piet Tuasun). Oom Piet zei tegen dhr. Polman dat dit de eerste keer was dat een Commissaris van de Koning(in) op bezoek kwam.

Het bezoek was keurig verzorgd. Mooi gedekte tafels. Lekkere hapjes, koffie/thee. IPAD-foto’s … na ongeveer 3 kwartier ging de CvdK met zijn gevolg weer de bus in om richting Tabadila te gaan. Daar werd een Molukse rijstmaaltijd geserveerd en de officiรซle afsluiting gedaan.

Op de foto’s is het bezoek aan Koudekerke ook te zien. In het vml. kamp Broedershoek was er een rondleiding door o.a. de Molukse Wijkraad. Grote foto’s lieten

zien hoe het vroeger was.