beeld KRUIT_low resAnis de Jong, Nel Lekatompessy én Delta Dua! Natuurlijk zijn het bekenden van Mae Uku, van de Molukse Wijken hier in Zeeland, óók als één van de kleine radertjes van de MWS (Molukse Werkgroep Souburg), voorloper van onze Stichting Mae Uku die in 2015, 30 jaar voor het eerst werd ingeschreven bij de KvK in Zeeland!

Op zaterdag 28 februari 2015 gaat de muziektheatervoorstelling KRUIT! van DeltaDua in première. KRUIT! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Deze Jean Lubbert voegde op zijn 63e levensjaar de naam ‘Van Saparoea’ toe achter zijn achternaam ‘Van den Bergh’. Dit gebaar en de roman van de Nederlandse schrijver Johan Fabricius over het leven van deze jongen vormen de inspiratiebronnen voor KRUIT!KRUIT! Het vergeten verhaal

16 mei 1817: Honderden goed bewapende opstandelingen bestormen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparoea, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige zoon van de Resident, overleeft de nachtmerrie. KRUIT! begint geruime tijd na de moord op het gezin. De historische figuren komen samen op de plek des onheils. In het fort dat nooit is opgehouden met huilen, wordt het verleden ontrafeld.
Is Pattimura een volksheld, nationalist of volksmenner? En waarom voegde Jean Lubbert op zijn 63e levensjaar ‘Van Saparoea’ toe achter zijn Nederlandse achternaam? Alle personages worstelen met de vraag of verzoening uiteindelijk mogelijk is. Het gedeelde verleden tussen Nederland en haar voormalige koloniën zoals de Molukken, is nog steeds pijnlijk actueel. Onbegrip en boosheid verhitten vaak de publieke discussie, terwijl kennis over het verleden ontbreekt. KRUIT! legt een voor velen onbekende geschiedenis bloot en maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, dat het ‘zwarte goud’ werd genoemd. De roman De schreeuw van de witte kakatoe van Johan Fabricius is inspiratiebron voor KRUIT!. In KRUIT! komen Molukse traditionele rituele zang, Tifa-Totobuangklanken, klassieke muziek en hedendaagse westerse muziek samen.

Regie, artistieke leiding Anis de Jong Tekst Frank den Os Spel Alex Lekatompessy, Nel Lekatompessy, Matthias Maat, François Pical Zang Julya Lo’ko Muziek Alain Eskinasi, Rudy Tuhusula Toneelbeeld Silvana Nicoletta

Regisseur Anis de Jong: “Wat mij intrigeerde was dat de echte Jean Lubbert in zijn manuscript beweert dat hij niets meer weet van de moord op zijn familie, zijn leven in de kampong en de verzorging door Maria. Wel beschreef hij gedetailleerd zijn belevenissen na aankomst in Surabaya en de bootreis naar Nederland. Des te wonderlijker is zijn verzoek om ‘Van Saparua’ aan zijn naam toe te voegen. Hierdoor is zijn familie tot op de dag van vandaag verbonden met het drama van 1817.”

Anis de Jong – regie

Anis is oprichter, artistiek leider en regisseur van DeltaDua, voorheen theatergroep Delta die vanaf 1983 tot 2008 heeft bestaan. Hij regisseerde o.a. de succesvolle voorstellingen Vrouwen van kamp Westkapelle (i.s.m. Theaterproductiehuis Zeelandia) en Barak 1B (Theaterfestival Boulevard). Zijn eerste buitenlandse regie is Paku Tjoklat – De Bruine Spijker.

Anis werkt bij diverse theatergroepen als gastregisseur en -acteur. Als filmacteur is hij te bewonderen in onder andere de Gouden Kalf-winnende film van 2014 Aanmodderfakker, Majesteit en Jezus is een Palestijn en televisieseries zoals Smeris, Moordvrouw en A’dam & E.V.A. 

In 2007 ontving theatergroep Delta de Cosmic Award als waardering voor zijn bijdrage aan het Nederlandse theaterbestel.

Nel Lekatompessy – spel: Maria

Nel is medeoprichter van DeltaDua waar ze meer dan 30 jaar voorstellingen speelt en een aantal producties zelf heeft (mee)geschreven, zoals Paku Tjoklat – de Bruine Spijker. Naast het spelen bij DeltaDua is ze actrice geweest bij Speeltheater Holland en te zien in films en commerials en op televisie en radio. Nel toert met de vrije-theaterproductie De Stille Kracht van Senf Theaterpartners.

In opdracht van SSVA (Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon) gaf Nel in 2012 in het kader van milieueducatie theaterlessen aan docenten van basisscholen voor groen onderwijs in Ambonstad.

 

Tekstschrijver Frank den Os: “Mijn moeder is geboren in Ambon. Toen zij in 1948 terugkwam naar
Nederland was er nauwelijks oor voor de oorlogsverhalen uit Nederlands-Indië. Dat fascineert me: ons koloniale verleden behoort amper tot het collectieve geheugen. Hoewel de Pattimura-opstand in de Molukken jaarlijks wordt herdacht en gevierd, kennen Nederlanders hun eigen geschiedenis niet. Dat is niet alleen jammer, maar kan onbedoeld ook culturele spanningen veroorzaken.”

Speeldata 2015 (let op: vrijdag 27 maart 2015 om 20.00 uur in de Stadsschouwburg te Middelburg)
do 26 feb 20:00 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl try-out
vr 27 feb 20:00 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl try-out
za 28 feb 20:30 Zaantheater Zaandam www.zaantheater.nl première
vr 6 mrt 20:15 Theater de Tamboer Hoogeveen www.detamboer.nl
za 7 mrt 20:30 Theater Castellum Alphen a/d Rijn www.theatercastellum.nl
za 14 mrt 20:30 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl
vr 27 mrt 20:00 Stadsschouwburg Middelburg www.zeelandtheaters.nl/schouwburg-middelburg
vr 3 apr 20:00 Het Klooster Woerden www.kloosterwoerden.nl
za 4 apr 20:00 Bijlmer Parktheater Amsterdam www.bijlmerparktheater.nl
do 9 apr 20:30 Odeon De Spiegel Zwolle www.odeondespiegel.nl
vr 10 apr 20:30 Deventer Schouwburg Deventer www.deventerschouwburg.nl
za 11 apr 20:15 Theater Hof 88 Almelo www.hof88.nl
za 16 mei n.n.b. Pattimura Park Ambon Indonesië o.v.b.
za 23 mei n.n.b. Erasmushuis Jakarta Indonesië o.v.b.
wo 3 jun n.n.b. Tong Tong Fair Den Haag www.tongtongfair.nl
zo 7 jun n.n.b. Tong Tong Fair Den Haag www.tongtongfair.nl