Begin juni (6 t/m 8 juni) komt de welbekende theatergroep DeltaDua naar Vlissingen met een nieuwe productie: “Westerling, een broederstrijd”. De voorstellingen vinden plaats in het Arsenaaltheater. Zie de foto’s. Voor meer informatie: www.arsenaaltheater.nl en www.deltadua.com/westerling.

Het stuk gaat over de periode van de Politionele Acties in het voormalig Nederlands-Indië. Westerling was de leider van de “Speciale Troepen” die ingezet werden om rust en orde te brengen. Het was de tijd van de dekolonisatie, nadat de Japanners verslagen waren. Indonesië riep de onafhankelijkheid uit en Nederland probeerde Nederlands-Indië als kolonie voort te zetten, wat niet lukte. De RMS werd uitgeroepen. Niet lang daarna werd het KNIL opgeheven. Vele Molukkers (Ambonezen) zaten in dit Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Een deel van hen (ongeveer 4000 militairen) werd in 1951 overgebracht naar Nederland, met vrouwen en kinderen.

 

Wij zouden graag foto’s willen verzamelen van onze vaders en opa’s die toen als militairen in dienst waren van het KNIL. Hebt u die nog? Zouden we ze mogen lenen of mogen kopiëren/vergroten voor de tentoonstelling? Na het kopiëren kunt u deze gelijk terug krijgen. Het gaat ook om foto’s van Molukkers die hier in Nederland misschien nog die militaire kleding / uniformen hebben gedragen.

WOENSDAG 2 MEI:  19.30 – 21.00 UUR

 

Woensdagavond 2 mei om 19.30 uur zijn wij in de Stichting om uw foto’s te bekijken. Kunt u die avond langskomen met die foto’s? U hoeft er echt niet veel van mee te nemen. We zijn al lang blij als u ons een paar wilt laten zien. U zou ons – en vele anderen – waarschijnlijk een groot plezier doen. Als u andere spullen hebt of tijdschriften / boeken over het KNIL, dan kunt u die ook gerust meenemen.

 

De tentoonstelling van deze foto’s vindt plaats bij Mae-Uku:

 • Zondag 3 juni > 14.00 – 16.00 uur
 • Maandag 4 en dinsdag 5 juni > 10.00 – 16.00 uur  Museum Scheldewerf “de Oude Verbandkamer”, tegenover het hoofdkantoor van De Schelde/Damen-Amels, wil daarom speciale aandacht hieraan besteden.Er wordt een speciale ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd op wo. 6 juni, van 16.00-18.00 uur. Verder is het museum open van woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het adres is: De Willem Ruysstraat 100. Voor meer informatie, zie www.museumscheldewerf.nl.    Alex Soplantila (tel. 0118-472197 / alexmaluku@zeelandnet.nl)

 

 • Mary de Lima (tel. 06-15 63 85 21 / lds@zeelandnet.nl)
 • Met vriendelijke groet,
 • Alvast bedankt voor uw medewerking.
 • Als u vragen hebt, neem dan contact op met ons.
 •  
 • Graag zouden ze namen willen weten van Molukse mensen die er gewerkt hebben (of nu nog werken), op welke afdeling etc.. En als het kan een paar foto’s erbij van hen op hun werklocatie. Zou u uw medewerking hieraan willen verlenen? Op 2 mei a.s. zullen we tijdens de bijeenkomst bij Mae-Uku ook aandacht hieraan besteden.
 • Vele Molukkers hebben van oudsher- vanaf de tijd in de “Ambonezenkampen” – op De Schelde gewerkt. Het theaterstuk van DeltaDua “Westerling” speelt zich af op De Schelde.
 • Molukkers en De Schelde: namen, foto’s …..
 •