Molukse vrouwen schrijven …

In Middelburg én in Vlissingen is het boek ‘Njonja’ verkrijgbaar in boekhandel  ‘De Drukkerij te Middelburg’ en ‘T Spui te Vlissingen’. Het boek ‘Over Knil-vrouwen en Molukse meiden’ (Tjerita-Tjerita pendek) heeft ISBNnr 978 90 817425 42.

 

Vrijdag 16 maart 2018, Stichting Mae-Uku Oost-Souburg,  aanvang 19.30 – 21.30  uur.

Meer Molukkers nemen de pen ter hand.  Daarmee breken zij met de traditie om verhalen mondeling door te geven van de ene generatie op de volgende.  Het aantal Molukse schrijfsters neemt eveneens toe. Twee van hen, Dinah Marijanan en Jacqueline Hetharia, hebben een boek uitgebracht waarin  zij een deel van de Molukse geschiedenis vanuit het perspectief van een vrouw beschrijven . Dit is bijzonder en nieuw.  Immers, tot dusver werd die geschiedenis voor al verteld door manen en ging het  over mannen.

Beide schrijfsters komen op 16 maart graag naar Stichting Mae-Uku om met geïnteresseerden, Moluks of niet, over hun werk te praten.

 

Dinah Marijanan (1956).

Marijanan heeft  het dagboek “Njonja” gebaseerd op  notities en herinneringen van Njonja Soumokil over de vijftien jaar van haar leven die zij deelde met haar man, mr.dr. Chris Soumokil, tweede president van de Republiek der Zuid-Molukken, van 1951 tot zijn executie in 1966. Gedurende dertien jaar stond haar leven in het teken van de RMS- guerrilla op het eiland Ceram. Een intens moeilijk bestaan, waarin zij zware persoonlijke offers moest brengen. ‘Njonja’ is zeer lovend ontvangen.  Zo schreef Adriaan van Dis: ‘Een aangrijpend verhaal van een bijzondere vrouw. Het is opgeschreven. Het zal niet vergeten worden’.

16 maart 1951, Hukuanakota,

Vandaag ben ik 17 jaar geworden. Mijn vader gaf mij vanmorgen dit schriftje. Hij zei daarbij plagerig: ‘Josina, je bent bijna een volwassen vrouw. Als ik jou was zou ik vandaag extra veel bidden en God vragen om je genadig te zijn, zodat je nog vele jaren leeft om uiteindelijk een wijze oude vrouw te worden. ‘ Mijn moeder vulde hem aan:  Ja Josina. Knoop die gratis raad van je vader maar goed in je oren. Je weet maar nooit wat het leven je brengt.’ Ik zag de humor er niet zo van in, maar hield wijselijk mijn mond.’

(Beginpassage ‘Njonja’)

 

Jacqueline Hetharia (1965).

Hetharia werd voor haar werk “Over KNIL vrouwen en Molukse meiden” geïnspireerd door een oud foto album. Oude herinneringen herleefden, maar er ontstonden ook nieuwe gedachten en vragen die beantwoord moesten worden. Het boek omvat observaties en overpeinzingen die een inkijk geven in het leven van Molukkers in Nederland, met name vanuit het perspectief van een Molukse meisje dat opgroeit tot vrouw.

 

Tijdens de literaire bijeenkomst “Molukse vrouwen schrijven …” presenteren schrijfsters Dinah Marijanan en Jacqueline Hetharia hun werk en wisselen zij graag van gedachten erover met het publiek.  Een muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rachelle Houtman, o.b.v. Daan Marijanan

 

Na afloop signeren beide schrijfsters hun boeken (exemplaar ‘Njonja’ €  12,50,; ‘Over KNIL-vrouwen en Molukse meiden’ € 14,95)