Onderstaand artikel geplukt van ‘Mars Watti’ (via fb):

Vandaag is een grote historische dag die voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan.

Een hele grote dag voor de Molukse gemeenschap in Nederland!

Mensen die me kennen zullen wel gedacht hebben wat is er met die Marcel aan de hand de laatste tijd? Ineens maximaal gefocust op zijn Molukse roots. Constant praten over een generatie Molukkers die er bijna niet meer is. Je druk maken over iets wat bijna 70 jaar geleden is gebeurd?

Vandaag gaan twee nog in leven zijnde Molukse opa’s de eer ophalen voor onze 1e generatie opa’s. Ex-KNIL Ambonezen die jarenlang hebben gestreden voor de Nederlandse driekleur. Sommige wel 11 jaar in oorlog gezeten, maar afgedankt als een stuk vuil. Niet alleen onze opa’s, maar ook hun vrouwen en kinderen.

Tijdelijk zou hun verblijf zijn, tijdelijk in Nederland maximaal voor 6 maanden. Bijna 70 jaar geleden schrijf ik dit nu als kleinkind en kind van mensen die dit verhaal mee hebben moeten maken. Met mij als persoon heeft dat altijd veel gedaan. Vooral in mijn bewustzijn en standaard wantrouwen naar anderen mensen toe.

Is dat gek? Nee want ik als derde generatie Molukker in Nederland ben geboren in woede. Een omgeving van woede en frustratie dat afstamt uit dit onmenselijke verhaal met alle gevolgen van dien. Elk Moluks kind snapt wat ik hiermee bedoel.

Daarom zet ik me keihard in om dit verhaal een podium te geven anno 2018, daarom doe ik vrijwillig uren besteden als iets als voorzitter zijn voor een Moluks monument in Alphen als eerbetoon aan onze 1e generatie en 2e generatie. Mijn lieve wijlen grootouders en alle andere families. Daarin voel ik onze eenheid.

Zo ook opa Bakarbessy (91 – Waai) en opa Paliama (93 – Ihamahu)! Zoals zij zeggen. Deze is voor al onze collega’s uit het vormalige KNIL, maar zeer zeker ook hun vrouwen en kinderen! Zij weten wat ze te doen staat vandaag. Ze doen het voor hunzelf, maar meer voor alle anderen!

Ben trots en vereerd dat ik de hele aanloop van zeer dichtbij heb mogen meemaken. Ik liep naast iemand die veel weerstand kreeg en op zich afriep. Hij moest en zou zijn plannen halen. Totaal eerherstel was het devies een operatie met Militaire discipline uitvoeren. Leo Reawaruw is zijn naam!

De voorbeiding met de oudjes meegemaakt in het hotel waar zij interviews aflegden voor radio en TV. Waar we samen 1vandaag keken in het restaurant van het Hotel. Hun verhalen op televisie en dat samen met hun kijken. Gekke maar hele bijzondere situatie in de wetenschap dat heel Nederland hun verborgen stemmen en verhalen konden horen uit eerste hand, kippenvel!

Genoeg is genoeg, vandaag is de dag!

Ze zullen het defilé op Veteranendag aanvoeren. De Koning en de top van defensie ontmoeten en Rutte. De laatste zal ook een woord van besef toedichten aan onze 1e generatie in zijn speech!

Kom ze vandaag massaal toejuichen, geef ze onze kracht en hun stem terug!

Dit alles gebeurt met een zuiver hart en geweten. We helpen onze ouderen en public hun eer te herstellen, zoals zij ons uit hun benarde situatie probeerden te begeleiden. Iets wat zij al 70 jaar of langer verdienen! Dit en veel meer verdienen zij. Zegen deze twee oudjes, zegen alle kinderen van de 1e generatie en hun nageslacht.

Hierbij wens ik onze ouderen op Pelita dag ook een eervolle dag toe, deze dag is zeer zeker ook voor u allen.

Dit is hun verhaal, mijn verhaal als Moluks kind, het Molukse volk hier in NL, maar ook jullie verhaal, want wij delen deze Nederlanse geschiedenis.

Opdat onze wijlen 1e generatie moge rusten in vrede en hun nageslacht zullen leven in een vrije toekomst zonder woede in een wereld van Vrede en Liefde naar de wens van!

Toma madju terus!

Amen!

🙏🏽❤