Op donderdag 11 oktober a.s. wordt op sportpark De Toekomst (sportcomplex AJAX) het nieuwe boek van Tonny van der Mee over Simon Tahamata gepresenteerd.

Voorafgaande aan deze boekpresentatie speelt Lucky Ajax om 18:30 uur een wedstrijd tegen Maluku Allstars. Het boek van Tonny van der Mee is vanaf vrijdag 12 oktober a.s. verkrijgbaar bij de grotere boekhandels:

‘Als Simon Tahamata geen profvoetballer was geworden, had hij misschien meegedaan aan de Molukse gijzelingsacties in de jaren ’70. ‘Ik had één van hen kunnen zijn’. In plaats daarvan werd hij voetballer! Hij debuteerde als 20-jarige in het eerste van Ajax.

Met onnavolgbare passeerbewegingen en watervlugge versnellingen draaide hij tegenstanders dol. Het publiek sloot de kleine dribbelaar in de armen en scandeerde hartstochtelijk zijn naam: ‘Simon, Simon!’. Zo frivool en explosief als Tahamata in het veld was, zo rustig en bescheiden is hij daarbuiten. Met zijn brede glimlach en ingetogen karakter doorliep hij de harde leerschool, waarin het ‘boertje van buiten’ de ’treinkaper op het veld’ werd.

Zijn carrière kende veel sportieve hoogtepunten, maar Tahamata werd ook slachtoffer van racisme, politiek en commercie. Hij ontsnapte aan de SLM-ramp en leerde de schaduwzijde van het succes kennen, met als dieptepunt het omkoopschandaal bij Standard Luik. Dit boek vertelt het verhaal van een kleine voetballer met een groot ideaal en Molukse trots. Van een trainer die de jeugd naast techniek ook normen en waarden aanleert. ‘Misschien heb ik niet alles uit mijn carrière gehaald. Maar ik besef dat ik tevreden moet zijn met wat ik heb.’

Tonny van der Mee (21 april 1974) is journalist en historicus van Molukse afkomst. Hij begon als verslaggever bij het Rotterdams Dagblad en werkt sinds 2005 bij het AD. Hij publiceerde boeken over onder meer de Molukse geschiedenis. Hij schreef eerder een boek over Molukse voetballers in het Nederlands Elftal.’

Berry Arends

MALUKU ALLSTARS

KEEPERS:
1 Ramon Telussa
2 Marcel van de Voort
3 Jeff Maitimu

SPELERS:
1 Denny Landzaat
2 Ton Pattinama
3 Bart Latuheru
4 Jeffrey Leiwakabessy
5 Hanky Leatemia
6 Joel Titaley
7 Oni Louhenapessy
8 Bjorn Langeveld
9 Tonnie Cusell
10 Jason Pattiasina
11 Omar Tahya
12 Edward Sijahailatua
13 Patrick Patty
14 Yoni Sahertian
15 Simon Tahamata

Coach Joop Kols
Ass.coach Tony Maitimu
Ass.coach keepers Jack Maitimu
Verzorger Joop Roos
Materiaal Nikolai Maitimu

PROGRAMMA:
18.30 uur Start wedstrijd, 2 x 25 minuten
20.00 uur Inloop pers boekpresentatie met
koffie/thee
20.15 uur Presentatie door Aernoud Oosterholt
20.40 uur Uitreiking eerste exemplaar aan Sjaak
Swart
20.45 uur Indische hapjes, drankjes, mogelijkheid tot
signeren boek / ruimte voor interviews.
Optreden Molukse band